Amerikan Brownie

10 yıl önce öğrenmiştim bu tarifi ve neredeyse her hafta yapıyordum o zamanlar, ama nasıl olduysa silmişim hafızamdan.. Dün akşam tatlı krizi baş gösterince evde, dedim dur bakalım hatırlayabilecek miyim? Çünkü böyle bir tarif yok, böyle bir brownie yemediniz.

İnternette kitaplarda o kadar karışık ve gramatik tarifler var ki ben anne tarifi gibi istiyorum. Bardakla ölçmeli, kaşıkla eklemeli, sayıyla saymalı tarifler.. 178 gr. un, 231 gr. şeker duyduğumda X direk exit. Ben kaçar.. Birde 88 malzemeli tariflerde benim tadımı kaçırıyor. İşte bir vanilya özütünü bıçakla sıyırın, bilmem ne marka çikolata olmazsa olmaz, bir de sadece macrolarda satılan reçelden olsun yoksa katiyen olmaz, fırın Miele olmalı, mixer kitchen aid olmalı hızı ona göre ayarlanmalı, derece vermiyorum dakikası da sizin fırınınıza göre.. eee?? nasıl yapıcaz ben elimde arzum marka mixerle boş kaseye bakakaldım.

Benim canım tarifimi hatırlamaktan başka çarem kalmadı. İçi sakız gibi olmalı (chewy) dışı kabuk tutmalı (crusty). Kakao ile Amerikan brownie yapılmaz unutmayın. Çikolata ile yapılır ve chewy-crusty ikilemi şarttır. :)

Malzemeler
1 bardak toz şeker
yarım bardak un
2 yumurta
2 adet kare çikolata (herhangi bir marka olur kasmayın) (bitter, sütlü size kalmış)
2 yemek kaşığı kadar tereyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin (tercihe bağlı, olmasa da olur)

Yapılışı
-Önce şekerle yumurtaları güzelce çırpın, ama baya bi böyle 10 dakika kadar. Çünkü püf noktası bu! İçinin sakızımsılığını (!) bu işlem veriyor.

-Bir tencereye suyu koyun kaynasın üzerine de bir kap oturtun (benmari dediğimiz) O kabın içinde 2 adet kare çikolatanızı kırıp koyun erisin. Tereyağını da atın eriyiversin orda. (önceleri ayrı bir yerde eritiyordum tereyağını böyle yapınca ben bir fark göremedim. Boşuna bulaşık çıkarmayın yani bence.

-Eriyen çikolatalarınızı şekerli yumurtanızla karıştırın. Sonra içine un, kabartma tozu ve vanilin ekleyin.

-Bir kabı tereyağlayın ve karışımı dökün, ancak önemli olan kabınıza döktüğünüzde çok ince bir tabaka olsun harcınız, kabarıcak unutmayın. Yani 1 parmak yüksekliğinde olur sakın aaa bu kap buna büyük geldi demeyin.

Fırın 180 derece 45 dakkada olur. Önemli bir püf noktası daha söylüyorum (hadi yine iyisiniz) Kek önce çılgınlar gibi kabarıcak sonra vıyy diye sönecek. Sönmezse olmaz, sakın paniklemeyin ay kekim kabarmadı gibi bi durum değil, kek değil, amerikan brownie bu sonuçta. Söndükten sonra 5 dakka içinde çıkartırsınız zaten. Hemen yenebilir, öyle ekstradan "dinlenme süresi" falan yok, yumulun.

Afiyet Olsun

Not: Şu çok ta başarılı olmayan videoyu buraya ekliyorum ki biraz fikir olsun :) Ben 2 katı malzemeyle yaptım siz ona takılmayın sadece yapılışına bakın diye..








Yorumlar

Bi de şuna bakıyım