6. ay da ek gıdaya geçiş

San 6 aylık olduğunda ve biz artık katı gıdaya başladık. Doktoru 5. ayında kontole gittiğimizde kilo ve boy artışını normalden biraz fazla bulunca henüz geçmeyelim demişti. 6.ay kontrolünde ise artık geçmemiz gerektiğini ancak emmeye de devam edeceğimizi söyledi. Her gittiğimizde sütün yarıyo maşallah lafını duymak yeni anne olan biri için müthiş bir zevk! Hiç bitmesin hep çoğalsın hep yarasın istiyorsun. O emdikçe ben doyuyorum sanki, o büyüdükçe ben uzuyorum sanki.. Ama sütten hariç gerçek yiyeceklerle tanışma zamanı! Ben uzun uzun internetten ve kitaplardan diğer anneler neler yapıyor diye araştırmış dersime çalışıp gitmiştim. Ama her zaman doktorumuzun bize söylediği şeyleri kendi içime sinenlerle harmanlayıp yaptım şimdiye kadar. Körü körüne tek bir kaynaktan faydalanmadım. Mesela doktor bize D-vit kullanın dedi. D vitaminiymiş. Ben kış bebeği olduğu için 1 ay kullandım sonra bıraktım onun yerine gerçek D vitamini kaynağı güneşte günde 10ar dakkalık 5- 6 tur yapmayı seçtim. Doktorumuz da bunda bir sorun olmadığını anne sütü alan bebeklerin zaten extardan vitamin almasına gerek kalmadığını bu konunun hala tartışıldığını söyledi.
Bu ek gıda konusu da böyle birşey.. Ben onun zevkini çözmeye çalışarak başladım. Önce neleri seviyor, neyle neyi karıştırmalıyım, neler alerjen bunlara baktım.
İlk hafta
Patates-Havuç-Kabak üçlüsünü 1 hafta boyunca her gün ana malzemelerimiz yaptım. Mutlaka 1 çay kaşığı irmik ekledim. (Mesela doktorumuz pirinçte olur demişti ama GDO illeti ile pek güvenilir olmayan pirinçle henüz tanışmadı San) Bu ana malzemenin içine 3 gün kuralını dikkate alarak değişik bir sebze ekledim. Ispanak, semizotu, pazı bunlar aynı aileden sebzeler olduğu için hergün birini denedim 3 gün beklemedim açıkçası, bir sorun da olmadı ancak öğrendiğim önemli bir konu, bu sebzelerin alındığı gibi taze kullanılması gerektiği ve asla bekletilen sebzenin kullanılmaması.
İkinci hafta 
San artık bu sebze çorbasını içine 3 kere çekilmiş bir avuç kıyma ile karışık yemeye başladı. Rondoda sıvı hale gelen çorbayı hamileyken aldığım çok kullanışlı Munchkin 4 Ounce Easy Squeezy Spoon 
koyup içirdim. Herkese tavsiye ederim. Hem yemeği soğumuyor hemde o pırt pırt seslere bayılıyor San. Hemde anlamadan bitiyor yemek.
Kahvaltı
Her anne gibi bana da bulamaçtan bahsetmişti doktor. Pekmez, lor peyniri, biraz ekmek yada bebe bisküvisi, muz, tereyeğ, su yada anne sütü yada formül mama ile bız bız yap rondoda ve bu bulamaçı yesin dedi. İlk gün tabi ben sağlıklı olsun diye ekmek ve bisküvi kısmını eledim ve onun yerine buğday ruşeymi koydum. Ekmek ne ekmeği? nerden? poşetten çıkan ekmek mi? çıplak elle dağıtılan ekmek mi?  ben kendimiz için bunlardan birini kullamazken onun için neden alıyım? tabi küçük bir alışveriş ile ruşeym, yulaf kepeği gibi şeylerle tanıştı San. Sıvı işine gelince, doğduğundan beri emdiğine göre ve formül mama ile tanışmadığına göre sütümü sağıp içine ekledim. Buraya kadar tamam, lor peyniri de tamam pekmez de tat verir ve faydalıdır dediler hadi onu da koyduk. Ama yok yemiyor kesinlikle. Öğrendiğim kadarıyla ağzını açan iştahlı bebeğim yemiyorsa bir bildiği bir sevmediği var. Hergün başka birşey ekle çıkar yaparak denedim. Ve sonunda buldum San bulamaç sevmiyor. Hepsini ayrı ayrı ve tane tane verince bayıla bayıla yiyor. Bizimle masaya oturuyor (mama sandalyesinde) biz ne yersek bir parmak ucuyla ona tattırıyoruz. Tuzsuz, şekersiz şeyleri tabi.. ve dişleri olmadığı halde ağzında eviriyor çeviriyor o minicik diliyle süpürüyor.

Her anne deneyerek kendi bulmalı, çocuğunun neyi nasıl yediğini. Bulamaç şart diil. O yemesi kolay olsun, sıvı olsun diye.. Yemiyorsa tane tane..  Tabi babasıyla karşısına geçip Lostun finalini izler gibi full dikkat onun minik ağzını izliyoruz yarım saat her sabah, aman boğulmasın diye.. İnanın boğulmuyorlar.. Bi şekilde öğreniyorlar. :)

Yorumlar

Bi de şuna bakıyım