San'ın atıştırmalıkları

4 Ekim'de babasının doğumgünü hediyesi olarak sol alt dişi çıktı Sanişkonun. Ben buldum ve çok heycanlandım hemen emin olmak için çay bardağını değdirdim ve çıt çıt sesiyle olay netlik kazandı. Pek bir sıkıntı yaşamadı öncesinde yada ben farketmedim ancak sonra olaylar silsilesi başladı. Abartmıyım gerçi.. Sadece daha keyifsiz, kabız ve sürekli ağzına bişileri götürüp kaşıma.. Şuan 9 aylık olmak üzere San ve yeni yeni, akşam uykularından ağlayarak uyanıyor. İlk uyuttuğumdan 1 saat sonra, ardından yarım saat sonra bi daha ve yarm saat sonra bi daha.. Dişi ağrı yapıyor da olabilir, rüya görüyor da.. bunu asla bilemicez ama benim hissettiğim dişi biraz sıkıntı yapıyor ona.



Ek gıdaya geçiş, yeni şeyler deneme ve diş kaşınması için sürekli bir araştırma ve uygulama halindeyim. Çok çabuk koparıp yuttuğu için ağzında uzun süre dayanacak sert atıştırmalıklar yapma peşine düştüm. İnternette araştırırken hem el ve kavrama gelişimi için hemde baby led weaning akımınca pratik tarifler buldum. Aslında baby led weaning bebeğin kendi kendini beslemesi demek ama ben şuan bundan önce dişlerinin kaşınmasına yardımcı olmak birde yeni tatları kendi keşfetsin diye uğraşıyorum. Bu yüzden google'a Homemade teething biscuit recipes yazdığımda karşıma çıkan bir kaç tarifi basitleştirerek paylaşıcam. 
mesela,
yulaflı muzlu bisküviler
1 adet büyük muz ve alabildiği kadar un niyetine yulaf ezmesini elimizle mıncık mıncık yapıyoruz ve biraz sert olsun diye yulaf ezmesini bol tutuyoruz. sonra bir borcama (tercihen dikdörtgen yada kare) yayıyoruz ve doğru fırına. Yaklaşık yarım saat sonra sertleşmiş olarak çıkartıyoruz ve eliyle tutabileceği ama hemen yutamıcağı büyüklükte kesiyoruz. 
Bebek Ekmek

Kepekli un 
1 adet yumurta sarısı 
kuru maya
su
Hepsini karıştırıp eliyle tutabileceğinden biraz daha büyük yuvarlaklar yapıyoruz. Unu biraz fazla tutuyorum ki yine hemen yumuşayıp kopmasın. Kepekli un kullanmamın sebebi zayıflasın değil tabi :) Daha sert bir ekmek elde etmek için ve kepek bağırsaklarına yardımcı olsun diye. Fırında kabarıp mis gibi kokunca çıkarabilirsiniz. Süresi tercihe ve fırınına göre değişiyor.

Lorlu bisküvi

2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı lor
alabildiğince kepekli un
bir tatlı kaşığı zeytinyağ
koku için biraz limon kabuğu rendesi
Bu tarif açıkçası içlerinde en yumuşak olanı oldu. Çok tutmadım ve bence 2 yumurta sarısı fazla geldi. Tek yumurtayla daha hoş olabilirdi. Elinde ufalandı sürekli takip gerektirdi ve beni yordu!:) Hepsini karıştırıp yine borcama yaydım ve bastırdım bastırabildiğim kadar. Fırından çıkınca uzun uzun dikdörtgenler kestim. Hatta hepsini bir de tersini çevirip fırınladım 15 dak. Yok pek sert olmadı. İçinde yumurta olduğu için çok uzun ömürlü de değiller.



Muzlu armutlu kurabiye

Baştan söyliyim bu tarif en tuttuğum çünkü hem çok kolay hemde sürekliliği uzun. Yuvarlak yapmamın sebebiyse avucunu tam doldurarak koparmasını önlemek ve sertlik bakımından da uzun süre kaşımasına yardımcı bir kurabiye.

Aslında mulu armutlu olması gerekmiyor. O gün meyve olarak ne yediyse kalan meyveleri kullanabilirsiniz. Ben yarım muz ve yarım armutu cam rendede rendeledim. İçine bir yumurta sarısı ve aldığı kadar kepekli un koydum. Biraz da buğday ruşeym ekledim ki tırtık kazansın yüzeyi. Sonra hop fırına.. Çok pratik ve her pusete binişte çığlıklarını susturmak için eline bi tane tutuşturuyorum, o anlamadan pusetini bağlamış, evden çıkmış oluyorum. :)




Yumurta sarılarını kullanıp kullanıp dururken beyazlar noldu dediğinizi duyar gibiyim. Onlar bir kabta şekerle çırpılıp bizim için beze oldular. Hatta benim gibi yumurta kokusuna dayanamayanlardansanız içine bir parça damla sakızının tozundan atmalısınız. Daha da zenginleştirmek isterseniz file badem kullanın. Bademli mereng kıvamında pratik ötesi bir tatlı. Sadece aklınızda olsun kaç yumurta beyazı varsa o kadar kahve fincanı şeker hiç bırakmadan çırpılacak traş köpüğü kıvamına gelinceye kadar.. 


Afiyet olsun

Yorumlar

Bi de şuna bakıyım