Hastaneden eve geldikten sonrası -UYKU düzeni -
Her anne olmaya hazırlanan gibi bende doğumdan önce son günlerimde,
en çok hastaneden eve geldikten sonrasını araştırmaya başladım.
Şimmdiiii... doğum oldu, eve geldik, ya sonra?? Emdi emmedi, sütüm yetti
yetmedi, uyudu uyumadı.. Kaçta uyumalı ne kadar uyanık kalması normal,
kaka rengi, kaç defa kaka yaptı ki? bütün bu sorular ve evimize yepyeni
bir düzen oluşturmak!.. Artık bu sorularla geçiyor son günlerim ve bol
bol okuyorum. Ben tabi şanslı olanlardanım çünkü hem işim gereği çok
fazla doğum ve doğum sonrası izleyip gözlemledim, kendi yeğenlerimle
birebir ilgilendim tüm gün geçirdim, baktım, hemde çevrem sayesinde
çocuklara aşırı bir düşkünlüğümden hep arkadaşlarımın bebekleri ellerime
doğdu. Amaa sonuçta ben akşam olunca evime döndüm, ben emzirmedim, ben
tasalanmadım.. Şimdi işin içine bir de bunlar eklenince durum farklı.
Ne
kadar kitap aldım ne internet siteleri ne bloglar okudum ve sonuçta bir
kaç yöntemi tartışmaya açıyorum. Çok bahsedilen dünyaca meşhuuur bizim
annelerinde keşfettiği ve anlata anlata bitiremediği...
TRACY HOGG YÖNTEMİ:
E.A.S.Y : Eat (yemek), Activity (Aktivite), Sleep (uyku), Your Time (Sizin zamanınız)
Her insanın günlük rutini vardır ve bunlardan biri aksasa ve rutin bozulsa o zaman tüm gününüz berbat olur. İşte bebeklerde küçük insanlar olarak rutinleri bozulsun istemiyor, bir düzene ihtiyaç duyuyorlar. Hastaneden eve geldiğinizden itibaren belirli bir rutin oluşturulmalı diyor Tracy.
Gün beslenme (Eat) ile başlıyor. İlk 6 ay sıvı gıda ile beslenen bebek 6. aydan sonra karı gıdaya geçiyor. Karnı doyan bebeğin ikinci aşamada Aktivite zamanı
başlıyor. Yenidoğan bebek etrafını izleyerek biraz daha büyük bebekler
oyuncaklarla aktivitesini yapıyor, yaklaşık bir 15 dakika ile 45 dakika
arasında değişiyor büyüklüğüne göre. Ardından Uyku (Sleep) zamanı geliyor. Yatağına yatırıyorsunuz hatta kundak yapıyorsunuz, 15-20 dakika içinde uyuyor. (İyimser Tracy) Sonra Your Time başlıyor. Sizin zamanınız... Derler
ki bebeğin uyurken sende uyu evladım, dinlen, işler beklesin, keyif
yapacak bişi yok uyu da uyu... dinlen ki bu maratonu vücudun
kaldırabilcek enerjiyi toplasın. Bu Easy yöntemi.. tabi bir de bunun
içinde bebeği nasıl uyutuyıruz sorusu akıllara geliyor. Onun içinse
Tracy Kaldır/Yatır yöntemini kullanıyor. Şöyle ki, bebeğiniz ağladığında
kucağınıza alıp şşş.. şeklinde sakinleştirip sırtını pat patlıyorsunuz
ve sustuğu anda yatağına geri yatırıyorsunuz. Bu yöntem güvenmek ve
yanında olmakla ilgili, ama ağlatmaya da karşı değil. Bebeğiniz
gözyaşları içindeyken onun yanında kalır ve teselli edersiniz. Sizden
nefret ettiği için veya canı yandığı için ağlamamktadır. Sadece onu
başka bir biçimde yatırmaya çalıştığınız için ağlar, çünkü kafası
karışmıştır. Yani daha önce pusetinde uyuyorsa, arabaya bindirilip tur
attırılarak uykuya dalması sağlanıyorsa ve siz bir anda Kaldır/yatır
yöntemine geçmeye karar verdiyseniz, onun düzeni değiştiği için kafası
karışıyor. Adapte olması zaman alıyor.
KIM WEST Sleep Lady YÖNTEMİ:
Öncelikle bu yöntem 6 ayın üzerindeki çocuklar için öneriliyor. Bu yöntem ile bebeğin kendi kendine uykuya dalması hedefleniyor. Odasında ışıklı bir ortamda besliyorsunuz ve beslenme bitince ışığı kapatıp yatağına yatırıyorsunuz. Sizde yatağının yanında bir sandalyede oturuyorsunuz.
Ağlatmama yanlısı bir method zamana dayalı ve biraz sabır istiyor. Mesela bebeğiniz çok ağlıyorsa kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun ancak kucağınızda uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin diyor. Sakinleştiği zaman öpüp tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun. Not: Eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susuyorsa “kandırıldınız” demek olabilir, siz ona uyku eğitimi vereceğiniz yerde o sizi kucağa alma konusunda eğitiyor olabilir. Böyle bir durumda bir daha ki sefere kucağa almadan önce biraz daha bekleyin. Metodun ilk 3 gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında bebeğinizin yatağının başında olun bir sandalyeye oturun ve bebeğinizi rahatlatın ona dokunun güven verin. Sonraki günlerde sandalyenizi bir adım daha geriye çekerek uzaklaşın. Sandalyeniz artık yatağından çok uzaklaştığında bile gece uyanmalarında yatağının yanına gidin, ona güven verin, öpün ama tekrar uzakta ki sandalyenize geri dönün. Eğer yatağında ayağa kalkmışsa tekrar yatması için ikna edin. Yalnız çok ağlıyorsa kucağınıza alın sakinleşene kadar tutup sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin. Bir kaç hafta sonunda bebeğinize iyi geceler diyip yanından çıkacak ve kendi başına mutlu bir şekilde uykuya daldığını göreceksiniz.
FERBER YÖNTEMİ:
Bu yöntemle ilgili hiç yazasım yok aslında ama bilgi versin diye yazıyorum tarafsızca okuduğumu ve anladığımı... Şimdi Sevgili doktorumuz Richard Ferber diyor ki, her çocuk kontrollü ağlatılabilir. Bebeğinizi besley,in karnı doyduğunda hafif uykulu yatağına koyun. İyi geceler öpücüğünüzü verin ve odasından çıkın. Her bebek mız mızlanmaya veya ağlamaya başlar bu durumda.. Ama siz siz olun hemen ağlar ağlamaz odasına girmeyin. Kendinize bir süre verin mesela 2 dakika bekleyin bırakın ağlasın. Süre dolunca odasına girin saçını okşayın, sakinleştirmeye yarıcak şeyleri yapın ama asla kucağınıza almayın. Tekrar iyi geceler diyip odasından çıkın bu arada bunları yaparken ışığı kesinlikle açmayın. Odasından çıkıp kapısının önünde beklemeye devam edin. Bu sefer bekleme süreniz biraz daha uzun olsun. sonra yine aynı rutini tekrarlayın. İçeri girin, ışığı açmadan, kucağa almadan sakinleştirin, okşayın ve tekrar çıkın. Böylece bebeğiniz uyumak zorunda olduğuna ikna olacak (yada ağlamaktan bayılacak ve siz uyudu sanacaksınız) İkinci gece biraz daha uzun sürebiliyormuş ağlama nöbetleri, hele inatçıysa ve dirençli bir bebekse sizin işiniz biraz daha zorlaşıyormuş. Ama Doktor Ferber der ki 3-4 gecenin sonunda bebeğiniz tek başına uyumaya alışır ve sizde rahat edersiniz.
Bu noktada söylemem gereken çok ince bir detay var. 3 tane yabancı yazarın kitaplarını, uyku üzerine araştırmalarını yazdım burda. Ancak unutulmaması gereken konu Türk kültürel ve geleneksel yapımıza baktığımızda unutmamaız gereken bazı değerler var. Çocuk yetiştirirken de ne yazık ki sürekli batı modellerini araştırıp okuyup uygulamayı bazılarımız hem çok matah sanıyor hemde uymasanda uydurmak için zorluyor. Olmasa d olduruyor.. Gerçek şu ki, bizim anneannelerimizin geleneklerimizin içinden alınabilecek ve günümüze uyarlanabilecek bir çok güzel method var. Ama bir yanda Amerikan Dream bir yanda Avrupa Birliği delilliği o kadar hayatımızın içinde ve baskın ki kendi özümüzü arada haytırlamakta fayda var diye düşünüyorum. Bir annenin bebeğini kucağına alması, ağlatamaması, kıymaması, onu sürekli öpüp okşaması, güven vermesi, bizim yapımıza uyan şeyler. 18 yaşına gelince evde ki odasından kira almaya başlamıcaksak yada 16 yaşında hamile kalması bize normal gelmicekse onu bebekkende Amerikalı kurallara doktorların yöntemlerine göre uyutmamız gerekmiyor. Hem unutmayalım ki Amerikalıların daha henüz keşfettiği "kundaklama" bizim için bundan bir 5 yıl öncesine kadar "ne kadar ilkel anneanne işleri"ydi. Uyututrken şşşşş (ssshhh shh shhh) sesi çıkartmak Amerikalı doktorlarca rahatlatıcı bulunmadan önce biz böyle uyuduk büyüdük.
Kesinlikle bir düşmanlık yok amerika veya başka kültürlere ancak biraz gerçekçi ve doğal olunması gerektiğine inanıyorum. İyileri örnek almayı kötülerden uzak durmayı öğrenmiş nesiller olarak, her yaptıklarını değil "güzel" yaptıklarını örnek almayı istiyorum.
Sevgiler
Yakında anne olacak pür cahil doğallıktan yana hamile
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCyVYB-mVAD-cdpTtc47KgVwoS-vmGav-_ZUEApDIMXNPd6JG3_GP91MbiIcCaWWQL2dC06uvurarODJZA3QFtwGTrAVplh6qER151eRabvPinl-UJcMZAgp4pkdEcBD6x3pv6n6z_9tdl/s1600/IMG_0002.jpg)
TRACY HOGG YÖNTEMİ:
E.A.S.Y : Eat (yemek), Activity (Aktivite), Sleep (uyku), Your Time (Sizin zamanınız)
Her insanın günlük rutini vardır ve bunlardan biri aksasa ve rutin bozulsa o zaman tüm gününüz berbat olur. İşte bebeklerde küçük insanlar olarak rutinleri bozulsun istemiyor, bir düzene ihtiyaç duyuyorlar. Hastaneden eve geldiğinizden itibaren belirli bir rutin oluşturulmalı diyor Tracy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-l1oR_AC88oIStSKn1P7gfOz6eN6btKOlfsODrvtr7Rk8FjtasPcIfCiHovWqdfYJiFm6E3JYLoTawY-H5j9chQhrkYa8LK3NSqM35WcgRoYd6CldCTQXwi4YaJPCG9aGJg1715W0ycNk/s1600/IMG_0003.jpg)
KIM WEST Sleep Lady YÖNTEMİ:
Öncelikle bu yöntem 6 ayın üzerindeki çocuklar için öneriliyor. Bu yöntem ile bebeğin kendi kendine uykuya dalması hedefleniyor. Odasında ışıklı bir ortamda besliyorsunuz ve beslenme bitince ışığı kapatıp yatağına yatırıyorsunuz. Sizde yatağının yanında bir sandalyede oturuyorsunuz.
Ağlatmama yanlısı bir method zamana dayalı ve biraz sabır istiyor. Mesela bebeğiniz çok ağlıyorsa kucağınıza alabilirsiniz. Sakinleşene kadar onu kendi odasında, kucağınızda tutun ancak kucağınızda uykuya dalacak kadar uzun tutmamaya dikkat edin diyor. Sakinleştiği zaman öpüp tekrar yatağına yatırın ve sandalyeye oturun. Not: Eğer çocuğunuz kucağınıza alır almaz susuyorsa “kandırıldınız” demek olabilir, siz ona uyku eğitimi vereceğiniz yerde o sizi kucağa alma konusunda eğitiyor olabilir. Böyle bir durumda bir daha ki sefere kucağa almadan önce biraz daha bekleyin. Metodun ilk 3 gününde, akşam derin uykuya dalana kadar ve gece boyunca tüm uyanmalarında bebeğinizin yatağının başında olun bir sandalyeye oturun ve bebeğinizi rahatlatın ona dokunun güven verin. Sonraki günlerde sandalyenizi bir adım daha geriye çekerek uzaklaşın. Sandalyeniz artık yatağından çok uzaklaştığında bile gece uyanmalarında yatağının yanına gidin, ona güven verin, öpün ama tekrar uzakta ki sandalyenize geri dönün. Eğer yatağında ayağa kalkmışsa tekrar yatması için ikna edin. Yalnız çok ağlıyorsa kucağınıza alın sakinleşene kadar tutup sonra beşiğine yatırıp tekrar sandalyenize gidin. Bir kaç hafta sonunda bebeğinize iyi geceler diyip yanından çıkacak ve kendi başına mutlu bir şekilde uykuya daldığını göreceksiniz.
FERBER YÖNTEMİ:
Bu yöntemle ilgili hiç yazasım yok aslında ama bilgi versin diye yazıyorum tarafsızca okuduğumu ve anladığımı... Şimdi Sevgili doktorumuz Richard Ferber diyor ki, her çocuk kontrollü ağlatılabilir. Bebeğinizi besley,in karnı doyduğunda hafif uykulu yatağına koyun. İyi geceler öpücüğünüzü verin ve odasından çıkın. Her bebek mız mızlanmaya veya ağlamaya başlar bu durumda.. Ama siz siz olun hemen ağlar ağlamaz odasına girmeyin. Kendinize bir süre verin mesela 2 dakika bekleyin bırakın ağlasın. Süre dolunca odasına girin saçını okşayın, sakinleştirmeye yarıcak şeyleri yapın ama asla kucağınıza almayın. Tekrar iyi geceler diyip odasından çıkın bu arada bunları yaparken ışığı kesinlikle açmayın. Odasından çıkıp kapısının önünde beklemeye devam edin. Bu sefer bekleme süreniz biraz daha uzun olsun. sonra yine aynı rutini tekrarlayın. İçeri girin, ışığı açmadan, kucağa almadan sakinleştirin, okşayın ve tekrar çıkın. Böylece bebeğiniz uyumak zorunda olduğuna ikna olacak (yada ağlamaktan bayılacak ve siz uyudu sanacaksınız) İkinci gece biraz daha uzun sürebiliyormuş ağlama nöbetleri, hele inatçıysa ve dirençli bir bebekse sizin işiniz biraz daha zorlaşıyormuş. Ama Doktor Ferber der ki 3-4 gecenin sonunda bebeğiniz tek başına uyumaya alışır ve sizde rahat edersiniz.
Bu noktada söylemem gereken çok ince bir detay var. 3 tane yabancı yazarın kitaplarını, uyku üzerine araştırmalarını yazdım burda. Ancak unutulmaması gereken konu Türk kültürel ve geleneksel yapımıza baktığımızda unutmamaız gereken bazı değerler var. Çocuk yetiştirirken de ne yazık ki sürekli batı modellerini araştırıp okuyup uygulamayı bazılarımız hem çok matah sanıyor hemde uymasanda uydurmak için zorluyor. Olmasa d olduruyor.. Gerçek şu ki, bizim anneannelerimizin geleneklerimizin içinden alınabilecek ve günümüze uyarlanabilecek bir çok güzel method var. Ama bir yanda Amerikan Dream bir yanda Avrupa Birliği delilliği o kadar hayatımızın içinde ve baskın ki kendi özümüzü arada haytırlamakta fayda var diye düşünüyorum. Bir annenin bebeğini kucağına alması, ağlatamaması, kıymaması, onu sürekli öpüp okşaması, güven vermesi, bizim yapımıza uyan şeyler. 18 yaşına gelince evde ki odasından kira almaya başlamıcaksak yada 16 yaşında hamile kalması bize normal gelmicekse onu bebekkende Amerikalı kurallara doktorların yöntemlerine göre uyutmamız gerekmiyor. Hem unutmayalım ki Amerikalıların daha henüz keşfettiği "kundaklama" bizim için bundan bir 5 yıl öncesine kadar "ne kadar ilkel anneanne işleri"ydi. Uyututrken şşşşş (ssshhh shh shhh) sesi çıkartmak Amerikalı doktorlarca rahatlatıcı bulunmadan önce biz böyle uyuduk büyüdük.
Kesinlikle bir düşmanlık yok amerika veya başka kültürlere ancak biraz gerçekçi ve doğal olunması gerektiğine inanıyorum. İyileri örnek almayı kötülerden uzak durmayı öğrenmiş nesiller olarak, her yaptıklarını değil "güzel" yaptıklarını örnek almayı istiyorum.
Sevgiler
Yakında anne olacak pür cahil doğallıktan yana hamile
Yorumlar
Yorum Gönder