Atölye Tinimini - adı gibi mini mini

Konumuz Oyun evleri..

Hani bu evcilik oynadığımız zamanlara gidin, o çok güzel kızın olan kocaman Barbie bebek evlerini falan hatırlayın. Hani herkeste yoktu da sadece sınıfın en güzel kızında vardı. Hah işte o evler artık o kadar da ulaşılmaz değil! Benim oğlum olduğu için çok dahil olamıyordum konuya ama bir kız yeğenim olduğu için (Ceren) onda görüyorum tabi tüm kızsal oyuncakları. Her yurt dışı seyahatinden dönerken taşıyorduk ona bebekler, o bebeklerin elbiseleri, minicik mutfak eşyaları, minicik koltuk takımları, banyolar, banyo halısının her bir rengini.. gibi gibi.. Türkiye'de çok fazla seçenek olmadığı gibi yurt dışında normalden fazla seçenek var. Tabi fiyatları dolarla euroyla hatta poundla çarptığımızda iş bildiğiniz toplu konut kredisi öder gibi ödemeye dönmüştü ki.. İmdadımıza Atölye Tinimini yetişti. Kendileri başlamışlar bu evlerden üretmeye, sonra onların iç mobilyalarını sonra da aksesuarlarını.. Neden? çünkü girişimci annelik!

Oyun terapisinde kullanıldığını bildiğim bir diğer obje de Lego dışında bir o kadar faydalı oyun evleri.. Atölye Tinimini bu işi çok başarılı ve titiz yapanlardan biri. Yurtdışından gelen hazır olanları biraz pahalı geldiği için kendi markalarını kurup kendileri yapmaya başlamış iki anne.. Instagramdan bakıp inceleyebilirsiniz @atolyetinimini ismiyle. Web siteleri de var, https://www.pimdeco.com dan girip oyun evleri ve eşyalarına bakabilirsiniz. Bir çok psikoloğun ofisi için aldığı, ana okullarında da kullanılmaya başlanan bu evler de herşey çocuğun dünyasında geçiyor. Herşey minicik ve çocukların el göz koordinasyonunu geliştiriyor. Tabi bununla kalmıyor, kendi başına oynama, oyun kurma bilinci verdiği gibi arkadaşları ile beraber de oynayabilme paylaşma isteği veriyor. 





3 yaşından 12 yaşına kadar uzun süren bir oynama dönemi var. 3 yaşında ki çocuğun aldığı eğitim ile 12 yaşındakinin bu evlerden çıkardığı tabi ki çok farklı oluyor ama güzel tarafı bu uzun zaman evinizin bir parçası, dekoru olan evler çok yönlü işe yarıyor. Tabi bir Lego kutusuna 300 TL verip sadece 1-2 hafta oynadığını hesaba katarsak, evin ömrünün uzunluğu ile fiyatı komik bir rakama geliyor. Kesinlikle ucuz bir malzeme değil bildiğiniz tahtadan yapılmış ev, ağırlığı olan, devrilmeyen ve her dakka ordan oraya taşınmayan bir kütleden bahsediyorum. Tahta olması sağlıklı, oyuncakların yani salon takımı koltuklarından lambaderine kadar klozetten mutfak dolabına kadar hepsi tahta. Özellikle boyamıyorlar, boyanın zararlı etkilerini kimyasalı bu işe karıştırmak istemediklerinden. Yerde ki halılar elde en küçük tığ ile örülmüş ve halı olmuş, yine ip yada yün kullanılıyor. Yapıştırıcı kullanılması gereken yerlerde bile organik kokusuz yapıştırıcı kullanılıyor.

Bu kadar emek, sonuç gerçekten değiyor. Benim en çok duyduğum annelerin (hatta babaların) kızlarıyla beraber oynamaktan çok zevk aldıkları.. Saatlerce başında oturmaları bile cabası! Ceren ilkokul 3'e gidiyor ve okuldan çıkar çıkmaz eve geldiğinde ilk iş başına geçiyor hala.. Neden? Çünkü onun da orda bir dünyası var. Orda bambaşka bir ailesi var.

Sonuç olarak oyuncak mağazalarında kağıttan yapılmışı, kalın kartondan olanı ve tahta malzemeli olanları var geçen gün tchibo da bile gördüm hatta, ulaşılması çok kolay bu evleri almadan önce işlevselliğine mutlaka bakın derim. Boyutu nedir? İçindekilerin oranı uygun mudur? Minicik bir odanın içinde devasa bir yatakla çocuğun tüm algısını bozabilirsiniz. Oyun terapisinde kullanabilir, mesela o gün okulda başına gelmiş bir olayı ona daha kolay anlattırabilirsiniz oyun oynarken. (Ben genelde öyle ağından laf alıyorum, yada vermek istediğim mesajı oyuncakların üzerinden veriyorum indirekt olarak)

Benden anlatması sizden bakıp beğenmesi :) Alırım güzel yorumlarınızı aşağıya

Yorumlar

Bi de şuna bakıyım