Babam yemeğe geliyor!...
Burda ki ünlemin ne anlama geldiğini bilmeniz için canımdan çok sevdiğim huysuz ve zor beğenen babamı tanıyo olmanız gerekirdi. Ben size kısaca bi özet geçiyim.. Bu dünyada en sevdiğim insanlar listesinde birinci olan "huysuz bay zor beğenen" gerçekten her konuda bir fikri olan ve sağlıklı beslenme gurusu babam, her hafta yeni bir makale sonucu yeme alışkanlıklarına yenilerini ekler ve takip etmesi oldukça zordur. Mesela bi hafta soğanı kesinlikle yameyen babam bir hafta sonra buluştuğumuzda soğanın dünya üzerinde ki en faydalı şey oldugunu anlatır durur önünde bir bütün kırmızı soğanın zarlarını ayıklarken. Şok!
Mehmet Öz yada Osman Müftüoğlu o hafta şunu yemeyin derse -Allah Korusun- o şey bir daha ev sınırlarından geçemez bile! Bitti! Bu yüzdendir ki bize yemeğe gelsin en çok istediğim kişi bile olsa yemek konusunda ağırlaması en zor insandır. Et zararlı, yemez, tavuk antibiyotikli asla yenmemeli, makarna, pilav kilo yapar ve kesinlikle masada olmamalı, turşu ve tuz tansiyonu çıkarır, kocaman bir NO! her türlü yeşillik yenebilir sakıncası yok, balık en yakın dostumuz ama tabi hepsi diil, deniz balıkları ve omega 3 içerenler!! Rakı kolestrol, bira miğdeye zararlı, şarap iyidir!
Bu durumda ben bu akşam babama ne yemek yapmalıyım?? En son omega 3 en çok onda var diye sardalya balığı almıştım ama bu seferde kızartma yemediği için fırında yapmıştım ve hepsi suyunu kaçırmış fazla kurumuş buldu! Sonuç: yine olmadı!!
Bu akşam böyle zorlu misafirler için bol sebzeli, yağsız tuzsuz, (tatsız) ızgara veya çiğ bişiler bulup yapmalıyım! Allahtan geçen hafta ona avakadonun faydalarını anlatmıştım da bu akşam söyle güzel bi salata yapıp parmesan ve rokayla avakadoyu karıştırabilicem :)
Menu
Başlangıç
Somon Fümeli Carpaccio : İsmi çok afilli ve artistik dursa da yapması kolay ve göz doldurucu bir başlangıç kendisi, bana güvenin. Herşeyle yapılabilir, genelde dana carpaccio olarak bilinse de her füme et yakışıyor bence.. Hindi füme, somon füme.. ne isterseniz.. Bir tabağa somon fümeleri yatırıp biraz zeytinyağı gezdirin rokayla üzerini kapatın en üstede parmesanı rendelediniz mi tamamdır :)
Sarımsaklı limonlu Brokoli ve Kabak : Böyle bir menü de haşlanmış bir sebze olmalı diil mi? Brokoliyi biraz haşlıyorum çünkü çok yumuşamış ve dağılmış sevmiyorum hafif çiğ kalmalı. İşin sırrı sosunda ve bence bunu deneyin farkı göreceksiniz. Ayrı bi kapta zeytinyağı, limon ve nar ekşisini ve bir de rendelenmiş sarımsağı çok hızlı çırpın ve merhem kıvamında brokolilerin üzerine dökün.. 1 fincan zeytin yağı, 1 limon, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve 2 diş sarımsak yeterli olur.
Meze
Havuç : Bildiğimiz havuç tarator.. Havuçları rendeleyip süzme yoğurt ve sarımsakla karıştırın. En son güzel bir tabağa koyduğunuzda üzerine bir sıra zeytinyağı gezdirip siyah zeytinle ve dereotuyla süslerseniz kendisi çok güzel bir side dish olarak masaya kurulur :)
Avakado Sosu : Aslında bu sosu Guacamole sos olarak biliyordum ondan biraz daha farklı ve inanın kaşık kaşık yiyebilirsiniz. Bu tarifi abimin eşi verdi -dur ona da bi isim takalım -kolaycı bayan süper anne - çünkü kolay yemekleri sever mutfakta çok zaman geçirmeyi sevmez ama pratiktir ve anında yemek yapıp muhteşem bir el ayarı ile döktürür. İki tane çocuğu var ve gerçekten onun uydurmalarını bilseniz -ki ara ara burdan anlatırım- bebek mamaları uydurma ve çocuklara yemek yedirme üstüne tam bir ustadır! Avakado sosuna dönüyorum hemen.. Söyliceğim herşey rondonun içine giriyor. 1 yumuşamış avakado, 2 kaşık süzme yoğurt, 1 limonun suyu, 1 avuç ceviz, 2 diş sarımsak, bir çimdik tuz :) Hepsi karışıyor, hiçbir pütür ceviz tanesi kalmıyor ve tabakta muhteşem bir sos. Et yemeklerinin yanına da çok güzel oluyor bu arada..
Roka-Mozarella-Avakado : Rokaları yayvan bi tabağa koyup üstüne avakadoları dilimleyip bir de mozarella peynirini parça pinçik yaptım mı tamamdır, bir yarım limon sıktım üstüne vee kocaman bir salata elde etmiş oldum :)
Ana yemek (Sakın gülmeyin)
İstridye (Shitake) Mantarı : Şekli gramafona benziyor. Babama bu mantarın feci faydalarından bahsetmiş bi güzel yağlayıp ballamıştım, şimdi o bilmesede ben bunu şöyle yapıcam;
Tatlı
-------------------------------------------- menüde bu kısım büyük bir boşluk.. Hem sevgili kocam hem babamın ilgi alanı diil.. Ben gece yatmadan bir büyük kare sütlü çikolatayı kendimi banyoya kapatıp yemeyi planlıyorum..
Ve masamız hazır...
Bana şans dileyin.. Babamın hiç kimsenin aklına gelmicek müthiş yorumlarını size yazarım, yarın sağ çıkarsam bu yemekten :)
Mehmet Öz yada Osman Müftüoğlu o hafta şunu yemeyin derse -Allah Korusun- o şey bir daha ev sınırlarından geçemez bile! Bitti! Bu yüzdendir ki bize yemeğe gelsin en çok istediğim kişi bile olsa yemek konusunda ağırlaması en zor insandır. Et zararlı, yemez, tavuk antibiyotikli asla yenmemeli, makarna, pilav kilo yapar ve kesinlikle masada olmamalı, turşu ve tuz tansiyonu çıkarır, kocaman bir NO! her türlü yeşillik yenebilir sakıncası yok, balık en yakın dostumuz ama tabi hepsi diil, deniz balıkları ve omega 3 içerenler!! Rakı kolestrol, bira miğdeye zararlı, şarap iyidir!
Bu durumda ben bu akşam babama ne yemek yapmalıyım?? En son omega 3 en çok onda var diye sardalya balığı almıştım ama bu seferde kızartma yemediği için fırında yapmıştım ve hepsi suyunu kaçırmış fazla kurumuş buldu! Sonuç: yine olmadı!!
Bu akşam böyle zorlu misafirler için bol sebzeli, yağsız tuzsuz, (tatsız) ızgara veya çiğ bişiler bulup yapmalıyım! Allahtan geçen hafta ona avakadonun faydalarını anlatmıştım da bu akşam söyle güzel bi salata yapıp parmesan ve rokayla avakadoyu karıştırabilicem :)
Menu
Başlangıç
Somon Fümeli Carpaccio : İsmi çok afilli ve artistik dursa da yapması kolay ve göz doldurucu bir başlangıç kendisi, bana güvenin. Herşeyle yapılabilir, genelde dana carpaccio olarak bilinse de her füme et yakışıyor bence.. Hindi füme, somon füme.. ne isterseniz.. Bir tabağa somon fümeleri yatırıp biraz zeytinyağı gezdirin rokayla üzerini kapatın en üstede parmesanı rendelediniz mi tamamdır :)
Sarımsaklı limonlu Brokoli ve Kabak : Böyle bir menü de haşlanmış bir sebze olmalı diil mi? Brokoliyi biraz haşlıyorum çünkü çok yumuşamış ve dağılmış sevmiyorum hafif çiğ kalmalı. İşin sırrı sosunda ve bence bunu deneyin farkı göreceksiniz. Ayrı bi kapta zeytinyağı, limon ve nar ekşisini ve bir de rendelenmiş sarımsağı çok hızlı çırpın ve merhem kıvamında brokolilerin üzerine dökün.. 1 fincan zeytin yağı, 1 limon, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve 2 diş sarımsak yeterli olur.
Meze
Havuç : Bildiğimiz havuç tarator.. Havuçları rendeleyip süzme yoğurt ve sarımsakla karıştırın. En son güzel bir tabağa koyduğunuzda üzerine bir sıra zeytinyağı gezdirip siyah zeytinle ve dereotuyla süslerseniz kendisi çok güzel bir side dish olarak masaya kurulur :)
Avakado Sosu : Aslında bu sosu Guacamole sos olarak biliyordum ondan biraz daha farklı ve inanın kaşık kaşık yiyebilirsiniz. Bu tarifi abimin eşi verdi -dur ona da bi isim takalım -kolaycı bayan süper anne - çünkü kolay yemekleri sever mutfakta çok zaman geçirmeyi sevmez ama pratiktir ve anında yemek yapıp muhteşem bir el ayarı ile döktürür. İki tane çocuğu var ve gerçekten onun uydurmalarını bilseniz -ki ara ara burdan anlatırım- bebek mamaları uydurma ve çocuklara yemek yedirme üstüne tam bir ustadır! Avakado sosuna dönüyorum hemen.. Söyliceğim herşey rondonun içine giriyor. 1 yumuşamış avakado, 2 kaşık süzme yoğurt, 1 limonun suyu, 1 avuç ceviz, 2 diş sarımsak, bir çimdik tuz :) Hepsi karışıyor, hiçbir pütür ceviz tanesi kalmıyor ve tabakta muhteşem bir sos. Et yemeklerinin yanına da çok güzel oluyor bu arada..
Roka-Mozarella-Avakado : Rokaları yayvan bi tabağa koyup üstüne avakadoları dilimleyip bir de mozarella peynirini parça pinçik yaptım mı tamamdır, bir yarım limon sıktım üstüne vee kocaman bir salata elde etmiş oldum :)
Ana yemek (Sakın gülmeyin)
İstridye (Shitake) Mantarı : Şekli gramafona benziyor. Babama bu mantarın feci faydalarından bahsetmiş bi güzel yağlayıp ballamıştım, şimdi o bilmesede ben bunu şöyle yapıcam;
Bi tavaya biraz tereyağ ve bir diş sarımsak koyup biraz döndürdükten sonra mantarları eklicem. Mantarları resimde ki gibi elinizle bıçak değdirmeden sayfa koparır gibi boylamasına koparıp koyun tavaya..![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi72QkH1QlcY5q4CUp8W7HyDBnrYbIpaO5NrmmpOAu09e18Id3Ecw87Ov26O0w1SC3AZGpAUK12AOu7-zndzxDCb6vFZXH_qTWESHW1kF-_BTGJWJlBWgW8_aPg7iAdYuGgGDpMVNLpR-l5/s320/IMG_1520.JPG)
Sonra üstüne biraz (şöyle bir iki yemek kaşığı kadar) soya sosu ekleyin - artık tuz eklemenize gerek kalmadı tahmin edersiniz ki- ve arzu ederseniz biraz pul biber de yakışır.
Ama asıl vurucu darbeyi bir tatlı kaşığı KİMYON la yapıyoruz. Neden? çünkü mantara et tadı veriyor ve müthiş yakışıyor!
Mantarlar 10 dakka içinde pişti bile. Çok basit ve pratik bi yemek... Mesela benim tatlı sevmez bay etobur buna bayıldı (gerçi o mantar çok sever) saolsun çok ta bi huysuz diildir :)
Tatlı
-------------------------------------------- menüde bu kısım büyük bir boşluk.. Hem sevgili kocam hem babamın ilgi alanı diil.. Ben gece yatmadan bir büyük kare sütlü çikolatayı kendimi banyoya kapatıp yemeyi planlıyorum..
Ve masamız hazır...
Bana şans dileyin.. Babamın hiç kimsenin aklına gelmicek müthiş yorumlarını size yazarım, yarın sağ çıkarsam bu yemekten :)
Yorumlar
Yorum Gönder